Projekt gimnazjalny

9cprojekt 2017Dnia 10 lutego 2017 r. klasy gimnazjalne przedstawiły zaproszonym rodzicom projekt zaliczeniowy III etapu edukacyjnego, w którym wyjątkowo w tym roku uczestniczyły wszystkie klasy gimnazjalne.

Wśród kilku pomysłów przedstawionych trzem grupom projektowym, pracującym pod kierunkiem p. Jadwigi Bujas, Jana Krause i Jacka Wituszyńskiego, najbardziej przypadł do gustu ten dotyczący kuchni naszego regionu – śląska opolskiego.

Stąd temat projektu brzmiał: „Potrawy regionalne śląska opolskiego”

Pierwsza grupa zajęła się pozyskiwaniem i katalogowaniem informacji dotyczących najsmaczniejszych i najbardziej popularnych przekąsek oraz posiłków naszego regionu, ustalaniem produktów niezbędnych do ich wykonania, przedstawieniem ich pozostałym grupom a także szczegółowym opracowaniem wybranego menu. Potrawy jakie przedstawiali okazały się być bardzo dobrze znane słuchaczom i niejednokrotnie podawane domownikom podczas uroczystych obiadów. Wszystkie wiadomości, nazwy potraw w gwarze śląskiej, ich sposób wykonywania i opis nasi podopieczni skrupulatnie wyszukiwali przez wiele tygodni w Internecie, zbierając informacje od swoich dziadków i szukając w książkach kulinarnych.   Aby nawiązać do tradycji podawania specjałów śląskich przy szczególnych okazjach, odświętnie ubrani uczniowie odczytali wiadomości na temat obrzędów i tradycji kulinarnych naszego regionu. Młodzież ubrała się także w stroje śląska opolskiego, które opisała w języku polskim i gwarze śląskiej.

Zadaniem drugiej grupy było zredagowanie i przygotowanie karty menu wybranych potraw w wersji dwujęzycznej (polskiej i niemieckiej) oraz pomoc pozostałym grupom w nakrywaniu i przystrajaniu stołów oraz serwowaniu posiłków.

Zadaniem grupy trzeciej było opracowanie listy zakupów, kupno wybranych artykułów oraz przygotowanie wybranych potraw.

Najbardziej znanym i lubianym przez Ślązaków jest zestaw obiadowy złożony z rosołu z makaronem oraz klusek śląskich z roladą i modrą kapustą. Stąd wybór padł właśnie na niego. Dodatkowo należało ugotować kompot z jabłek i sporządzić śląski deser zwany „szpajzą”.

Postawa i zaangażowanie znakomitej większości uczniów było nad wyraz duże i zasługuje na wielkie uznanie. Przydział czynności i prace przygotowawcze oraz kulminacyjne związane z obieraniem, tarciem, krojeniem, przecedzaniem, miksowaniem, nalewaniem, gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, duszeniem potraw oraz przystrajaniem stołów i podawaniem posiłków przebiegały bardzo sprawnie a uczniowie dowiedli swoich znaczących umiejętności kulinarnych, wiedzy związanej z historią regionu oraz umiejętności pracy w grupie.

 

 

 

GTranslate

 
images2016 
 
images
 
 
 epuap
 
 bezpieczna szkola
 
 
 

 

stowarzyszenie za_glosem_serca

 fsnt

 

 

 

licznik

Odwiedza nas 44 gości oraz 0 użytkowników.

Polub nas na Facebooku