W GOSPODARSTWIE AGROTURYSTYCZNYM

We wtorek 10 marca uczniowie Szkoły Przysposabiającej20150310 101115 do Pracy uczestniczyli w warsztatach kroszonkarskich oraz kulinarnych w gospodarstwie agroturystycznym u Państwa Teresy i Norberta Kern w Antoszku. Gospodarze jak zwykle na przywitanie poczęstowali nas pysznym wiejskim śniadaniem. Zajęcia rozpoczęły się bardzo pracowicie uczniowie podzielili się na dwa zespoły pierwszy pod opieką pani Ewy Rusin oraz pani Teresy Kern zajął się wypiekiem baby wielkanocnej zgodnie z tradycyjnym przepisem, która udała się wyśmienicie.

Natomiast drugi zespół uczniów z udziałem mamy Pani Zofii Polak pod opieką pani Arlety Ferneza oraz zaproszonego gościa Pani Marii Żmiji Glombik uczyli się trudnej techniki zdobienia jaj – kroszonek. Pani Arleta opowiedziała o dawnych technikach barwienia i zdobienia jaj, ich symbolice i zwyczaju obdarowywania się pisankami i kroszonkami z okazji Świąt Wielkanocnych. Pani Maria nie tylko zaprezentowała uczniom swoje prace, ale także zwróciła szczególną uwagę na tradycyjne, śląskie motywy zdobnicze, zapoznając uczestników warsztatów z najbardziej znaną na Śląsku Opolskim techniką rytowniczą. Uczniowie najpierw pilnie słuchali rad i wskazówek dotyczących tego jak najpiękniej ozdobić jajka, a później sami przystąpili do pracy. Wielu uczestników warsztatów wykonywało kroszonki po raz pierwszy, niektórzy dopiero uczyli się posługiwać specjalnymi nożykami, rylcami, a inni przekonali się dosyć szybko jak „kruchym” materiałem jest skorupka jajka, z którą należy obchodzić się bardzo delikatnie. Kolejny raz składamy serdeczne podziękowania Państwu Teresie i Norbertowi Kern za ciepłe przyjęcie oraz pani Marii Żmiji Glombik za przekazaną wiedzę dotycząca zdobienia kroszonek oraz cenne rady i wskazówki.

A.F

GTranslate

 
images2016 
 
images
 
 
 epuap
 
 bezpieczna szkola
 
 
 

 

stowarzyszenie za_glosem_serca

 fsnt

 

 

 

licznik

Odwiedza nas 40 gości oraz 0 użytkowników.

Polub nas na Facebooku